Verslag Memorial Van Damme 2018

31/8/2018 - Brussel (Memorial Ivo Van Damme)

Jong ROBA talent in het voorprogramma !

Eén zaak hebben toppers met gewone stervelingen gemeen, namelijk dat eens de actieve sportcarrière achter de rug ligt, het alleen nog putten is uit …. ‘schitterende, onvergetelijke momenten’. Voor de ene is dat de laatste 10 km van de marathon dwars doorheen het centrum van Berlijn, waar aan de meet de Europese titel ligt te wachten, en voor een ander, iets minder getalenteerde loper, komt het onverwachte podiumgebeuren in de jaarmarkt jogging van Erps Kwerps terug boven borrelen. De vreugde kan even groot zijn, alleen heeft de eerste meer ‘voorraad’ zitten in zijn rijk voorziene ‘terugblik regio’ in het brein.  

Ons talentvolle kwartet Robbe De Putter, Benjamin Smets, Jeff Bogaerts en Milan De Neef zullen over pakweg 15 jaar aan hun jonge spruiten het onbeschrijflijke gevoel uitleggen dat opborrelt bij het betreden van het stilaan vollopende Koning Boudewijnstadion. Vanuit het niets doorheen die smalle toegangspoort in die heksenketel toestappen… NOOIT zullen ze die ervaring nog vergeten, laat staat ‘uitwissen’ uit het geheugen!

Milan had zelfs het voorrecht om 2x deze kik te mogen ervaren, want vooraleer het aflossingsstokje werd bovengehaald moest hij al aantreden op de individuele 400m vlak. Met zijn 50”45 moest hij alleen zijn meerdere erkennen in Matthias Van Gestel. Ter hoogte van de 300m bocht, waar toevallig ook de meeste ROBA supporters zaten, hing hij nog steeds mee op kop. Knap gelopen, beste Milan!

Het was trouwens in diezelfde bocht dat nadien, in de 4x100m, we enkele tienden van een seconde lieten liggen met de minst beste stokwissel van de drie. Robbe en Benjamin zaten schitterend op schema, en ook tussen Benjamin en Jeff verliep het geolied. Milan trok zijn turbo mogelijk iets te snel op gang, wat ten koste ging van een ‘vlekkeloze’ stokwisseling. Hun tijd van 44”96 was hier goed voor de 5° plaats.

Hun optreden zorgde in ieder geval voor een eerste uitbundige opstoot aan enthousiasme in die hoek waar de ROBA aanhang zat, ook bij ondergetekende trouwens. Hij keek op dat moment nog reikhalzend uit naar een cascade van atletiek-hoogtepunten, zoals hij zich nog wist te herinneren uit edities van pakweg 10 jaar geleden. Tevergeefs zat hij de wachten op de traditionele 10.000m run, zeg maar het jaarlijkse officieuze wereld-kampioenschap op deze afstand. In gans Oost Afrika weet iedereen perfect Brussel liggen omwille van deze ene wedstrijd. Ook in de begeleidende wedstrijdbundel, volgepropt met niets betekende schreeuwerige reclame boodschappen, kon hij dat koninklijke nummer niet meer terug vinden. Net als de Rwandese trommelaars voelde hij zich wat overbodig worden in het stadion, want het weggevallen 1/2u topatletiek werd netjes opgevuld met voor hem nog onbekende atletiekonderdelen zoals daar zijn … ‘gemengde aflossingen’ (man-vrouw), ‘aflossingen tussen valide en minder valide atleten’, en niets zeggende 100m runs van Brusselse kinderen. Niet dat ondergetekende die jongeren hun moment of fame niet gunt, maar met 3 meisjes in reeks één en 5 jongens in reeks twee zaten ze hier wel onder het niveau van de Chiro najaarsjogging in Ourodenberg. Als ik hun een tip mag geven voor volgende editie … ‘de 100m horden voor Brusselse burgemeesters’, … dan zijn tenminste alle banen ‘volzet’. Gelukkig was er de schitterende 5000m heren, de 3000m steeple dames, 100m heren en de historische ‘aflossing van de wacht’ op de 400m vlak, waar een nieuw tijdperk op Belgisch niveau is ingetreden. Milan's 400m was ons eerste hoogtepunt van de meeting, Jonathan’s 400m het laatste kick-moment van de avond. 4u zaten er tussen, maar in realiteit … minder dan 5 seconden … Dat opent perspectief…
 
rudy