Verslag Micromeeting Diest

Micromeeting Diest

5/9/2020 - ROBA Micromeeting Diest

Mooie organisatie en vooral veel … ‘dankbare’ atleten!

‘Eindelijk, eindelijk’ … dat was zowat de overheersende emotie die bij ondergetekende opborrelde toen hij, toevallig samen met onze voorzitter, de catacombetunnel onder de tribune passeerde, als doorgang naar de atletiekpiste en de heilige grasmat, althans als we de mensen van het Diestse voetbalbestuur mogen geloven. Het was immers z’n eerste meeting die hij dit seizoen kon en vooral mocht bijwonen. Jo Wittevrouw en gans z’n entourage plaatselijke medewerkers hadden op dat ogenblik al bergen werk verzet om het gebeuren volstrekt corona proof op te stellen, en de aanwezige atleten alsook de meegereisde toeschouwers/supporters wisten dat zeer te waarderen. Eigenlijk kunnen we gans deze sportieve namiddag samenvatten met het mooie woord … ‘dankbaarheid’ … want dat straalden vrijwel alle deelnemers uit. Ze kwamen het zelfs vaak letterlijk zeggen aan de mensen van de organisatie. Corona doet ons eens te meer beseffen dat we op en top een sociaal wezen zijn, en ons daarom pas ‘goed voelen’ als we voor mekaar wat kunnen betekenen …
Onze oprechte felicitaties aan de lokale DAK-medewerkers, alsook de helpende handen vanuit de andere kernen, zijn dus meer dan terecht!

Z’n micromeeting voelt heel anders aan dan een klassieke meeting, veel minder ‘stressvol’ zeg maar. Het beperkt aantal proeven, met niet te veel reeksen lopers, en die verplichte ruime tijdsinterval tussenin, ja het zou mij niet verbazen dat er in het post-corona tijdperk toch wel onderdelen of bepaalde visies blijven hangen. Overladen meetingprogramma’s, waarvan het kleinste kind vooraf al kan voorspellen dat het hopeloos gaat uitlopen … niet alles zal volledig terugkeren in dat ‘oude normaal’ …
Al van bij het eerste nummer, de 100m horden dames, sloeg het vuur meteen in de pan, en daar zorgde onze mooi lopende Inge Bellemans (zie foto) voor.

Micromeeting Foto 2

Zo’n hordennummer is en blijft toch een streling voor het oog, zeker als er atletes passeren met de technische bagage en uitstraling als Inge. Hier liet ze de klok stilleggen na 13”82, en haar vreugdereactie meteen na de finishlijn sprak boekdelen … wederom een nieuw persoonlijk record! Ons commentatoren-duo Paul Winnepenninckx & Raymond Wittemans (leverden weer puik werk af!) kregen heus echt geen tijd om zich rustig aan in te werken … Later op de namiddag zou Inge haar dag helemaal succesrijk afronden door ook op de 200m (25”10) een persoonlijke besttijd uit de brand te slepen. Deze dame is een atlete uit de duizend, altijd goedlachs, geen kapsones, en steeds die reeds genoemde ‘dankbaarheid’, waar zij trouwens geen corona-pandemie voor nodig had.

Bij de scholieren meisjes verschenen er twee Roba’s aan de start op datzelfde hordenummer, en vooral Amélie Denecker stoof als een duiveltje uit een doosje meteen goed weg uit de blokken, en was op weg naar een uitstekende chrono, tot de voorlaatste horde daar anders over dacht. Het aantikken was iets te fel, en het ritme was er meteen uit. Haar 16”52 eindtijd is dus duidelijk maar een tijdelijk gegeven. De één jaar oudere Stien De Meyer liep een zeer egale race, remonteerde Amélie dus na dat horden aantikken, en kwam uit op een PR van 16”41. Op de 80m horden was eerstejaars cadet Lotte Van Vlasselaer goed op weg naar een uitstekende eindtijd, tot ook datzelfde voorlaatste obstakel het signaal uitstuurde van … ‘no passaran’. Gelukkig had ze zich ook ingeschreven voor het 200m-nummer later op de dag, en daar etaleerde ze haar aangeboren klasse met een PR-tijd van 27”72.
En zeggen dat de wind (… -2m/sec) op dat ogenblik niet bepaald aan het ‘meewerken’ was. Qua weersomstandigheden viel het heel goed mee, zeker gezien de eerdere voorspellingen in het achterhoofd, alleen de wind leek niet te goed weten hoe zich te gedragen daar in het Warandestadion.
Vraag het maar even aan onze 400m lopers Timo Vandeuren en Ruben Carchon, die na afloop van hun koers doodleuk meldden dat ze aan …beide zijden van de piste tegenwind ervaarden. En de aanwezige vlaggenmasten, met ons mooi ROBA-logo op, bevestigden die vaststelling. Timo was, in tegenstelling tot Ruben, ietsjes te gereserveerd gestart, maar vanaf de eerste bocht kwam hij op tempo en met z’n gekende oogstrelende paslengte (zuiver voorvoetcontact) werkte hij die loodzware karwei af in 53”40, meteen een persoonlijke besttijd. Geef die man een sterke bezetting aan concurrenten, minder vrij spel van de wind en nog enkele wedstrijden meer op zak (ervaring, koersindeling) en we gaan versteld staan van waar hij zal op uitkomen. Ook Ruben (56”45) heeft ongetwijfeld nog winstmarge, en ook hier zal extra ‘wedstrijdervaring’ mede bepalend zijn.

Op de 800m hadden we met Evy Hens, Merel Geerts en Liselot Smolders drie dames in koers (alle 3 op onderstaande foto), maar het was de laatstgenoemde die resoluut het gebeuren op zich nam.

Micromeeting Foto 3

Aan een zeer egaal tempo haspelde ze de twee ronden af, zonder ook maar de minste verzwakking, wel integendeel. Merel zat een kleine 550m in het spoor, maar van overnemen was geen sprake, hoezeer ze Liselot ook had willen ondersteunen in dat beukwerk, geheel vooraan. Aan de meet lag een mooi PR van 2’14”13 op haar te wachten, en dat onderstreept de stap voorwaarts die ze deze zomer ontegensprekelijk heeft ingezet. Vanop de zijlijn zat trainer Willy Van Ham mee te genieten, en ook hij zag dat het goed was. Merel kreeg een 2’19”55, achter haar naam, en onze stijlrijke Evy klokte af na 2’22”76.

Voor de heren was er een 1500m voorzien, met 12 deelnemers, en 5 van hen liepen voor eigen volk. Timothy Convents, die stilaan maar zeker uit het dal aan het opklimmen is, liet een 4’04”00-chrono optekenen, voor ondermeer Daan Coremans (4’12”42, z’n eerste meeting deze zomer); de sterk lopende junior Lode Wuyts (terecht zeer opgetogen met z’n PR van 4’16”69!), z’n één jaar oudere clubmakker Wout Coenegrachts (4’19”52) en onze Master Joost Grymonpon, die z’n 4’27”52 als extra wedstrijdritme zag, richting het Belgisch kampioenschap, waar hij met hoge verwachtingen naar uitkijkt.

Niet alleen op het tartan was het smullen geblazen van de mooie wedstrijden, maar ook op het middenterrein viel er veel te beleven, en daar zorgden de speerwerpers voor. 11 dames en nadien 10 heren eisten daar de aandacht op, met een spannend concours in beide competities. Sietske Lenchant, die vorige week haar PR op 43m50 had gebracht, moest hier tevreden zijn met 41m26, alsook de 2° plaats, op welgeteld … 1 cm van de winnares Nele Meylemans. Deze Stax-atlete was op het voorbije Belgisch kampioenschap mooi 3°, dus dan is het geen schande om hier van geklopt te worden.

Micromeeting foto 7

Bij de mannen werd onze veelzijdige Vincent Laporte naar het erepodium geroerpen om er een bijzonder mooie bronzen plak (zie foto geheel bovenaan !) te ontvangen, ook daar op ‘corona proof ‘ wijze overhandigd. Organisatieverantwoordelijke Jo had ervoor gezorgd dat iedere deelnemer na afloop z’n medaille kreeg, en de top-drie van ieder nummer kregen er nog eentje bovenop, natuurlijk een … gouden, zilveren en bronzen versie. Vincent liet een worp van 48m56 optekenen, en klopte daarmee zijn meerkamp-makker Zico D’hooghe (37m13), die trouwens net als Vincent zelf vanuit AVZK is overgekomen om bij de groep van trainer Peter te kunnen trainen, en hun veelzijdigheid te kunnen laten renderen. Zico voelde hier de hete adem van onze Hera-jeugdtrainer Tim Van Rompaey in z’n nek, want die kreeg een niet onaardige 36m70 achter zijn naam. Bram Grymonpon rondde ons rijtje af met 18m87, en hij zou later op de dag nog in de startblokken kruipen voor de 200m (29”41).

Op de 5000m voor jun-sen-mas mannen waren we onder de indruk van het optreden van onze jonge senior Ruben Van Baelen, niet alleen om die verstandige aanpak van z’n koers, maar vooral door het bijzonder sterke slotgedeelte van zijn 5km-loop. Hij gaf hier het nakijken aan niemand minder dan onze Tommy Kinders, en dan moet je toch al van goeden huize zijn om dat te fiksen hé! Een tijd lang liepen ze in mekaars zog (zie foto), maar naar het einde toe muisde Ruben er vandoor, en op die uitbraak had Tommy geen antwoord klaar. Ruben zag een mooi 15’53”86 op het scorebord staan, zondermeer een persoonlijk record, en ‘thuisloper’ Tommy (is verhuisd naar de Oranjestad) kwam uit op 16’00”68. Verder in het pak kwam de eveneens nog jonge snaak Sander Das (net als Ruben van het jaar 2000) uit op een fraai PR van 16’57”49, en die chrono was iets te hoog gegrepen voor onze master van dienst Chris Wouters, die een 17’20”81 achter z’n naam kreeg.

Micromeeting Foto 4
Ons zondermeer stijlrijk lopende duo Ruben en Tommy !

Misschien wel het hoogtepunt van de dag vormde de 200m waar niet alleen topprestaties werden afgeleverd, maar ook geschiedenis werd geschreven.  
Bij de cadetten meisjes was er, zoals reeds gezegd, geen kruit gewassen tegen het PR-resultaat van Lotte Van Vlasselaer (27”72 … bij – 2m/sec!), maar daar lagen Hannelore Hecq (mooi 28”05), Ine Janssens (30”58), Flore Jonckers (30”60) en Silke Storms niet meteen wakker van, gezien ze zelf ook een PR achter hun naam kregen. Femke Verhoeven (31”05), Jolien Claeys (30”72) en Hanne Leempoels (30”18) waren onze andere cadetten met dienst. Bij de scholieren was Charlotte Coene onze beste vertegenwoordiger, en met haar race illustreerde ze eens te meer dat ze een aangeboren 400m-loopster is. In de startfase komt ze iets te kort tegenover die echte spurters, maar in de tegenoverstaande rechte lijn komt haar machtige paslengte stilaan tot z’n recht en zit ze terug op de nek van die spurters. Hier lag een 26”54-chrono op haar te wachten, waarmee ze Stien De Meyer (27”86) en Tine Geets (30”11) het nakijken gaf.

Wie ook naar het mooie Warandestadion was afgezakt was onze beresterke spurter Dieter Bergs, en dan weet je meteen dat er vuurwerk in de lucht hangt. Nadat hij eerder al met z’n 100m-tijd van 11”45 Dario Vanderveken uit de clubrecordtabellen ranselde, had hij ditmaal zijn zinnen gezet op het 200m-record van Jasper Aerts, die in 2006 in Vilvoorde 23”56 achter zijn naam kreeg. Toen hij na een alweer zeer explosieve koers de meet passeerde keek hij richting scorebord (zie foto) en zag meteen dat het ‘goed zat’ … 23”37!! Dikke proficiat, beste Dieter met uw 2° clubrecord!

Micromeeting foto 5
   
Willem Tiri (27”54), Oscar Muês (26”03) en scholier Jeroen Ceyssens (25”67), die in dezelfde wedstrijd zaten, en alle drie een PR liepen, waren behoorlijk onder de indruk. Misschien wou Jeroen, uit respect, wel een nederige buiging maken aan de meet, maar dat gebaar liep … lichtjes uit de hand.
In de tweede reeks lag de 25”32 van alleskunner Kamiel Van Rompaey buiten bereik van Vik Tielens (27”48), Seppe Huenaerts (28”50), Daan Van Breedam (29”84) en Alexander Rijnders (32”82).
Nog meer dan bij de meisjes vallen de enorme fysieke verschillen op tussen die gasten. Terwijl de ene al haast tussen de juniors vanstart zou kunnen gaan, zijn er anderen die tussen de miniemen niet zouden opvallen. Dat is een biologische realiteit waar je niet omheen kan, en die meteen een ‘relativerend reflex’ zou moeten hebben richting ouders en vooral trainers. In de 3° reeks was Karel Daniëls (24”42) de sterkste Roba, voor z’n clubvrienden Wout Van Breedam (mooi PR 24”48), Seppe Bossaert (PR van 25”86), Roan Van Uffel (26”06) en Lukas Das, die een PR van 28”09 mocht noteren in zijn persoonlijk trainingsboekje.  

Tot slot de 200m seniors dames, waar de prestaties voor één keertje eens ondergeschikt waren aan het ‘gebeuren’ op zich. Niet dat Inge Bellemans (mooi PR 25”10), Charlotte Kinable (uitstekende koers, mooi gelopen, 27”20) of Lore Vanderwegen (fraai optreden 27”64) het maar wat lieten aanmodderen, wel integendeel, maar hun gevoelens, hun medeleven, ja …hun sympathie lag volledig bij de 4° Roba-dame in koers, onze Lien Andries. Zij had vooraf immers aangekondigd bij haar directe omgeving dat deze … "20 jaar ROBA-meeting”, mooi geïllustreerd op de medailles, haar allerlaatste wedstrijd zou zijn, het sluitstuk van een prachtige atletiekcarrière, die haast netjes past in die … 20 jaar Roba. Qua ‘symboliek’ kan dat wel tellen…
Toen ze vorig jaar als finaliste op 100m vlak mocht aantreden op het Belgisch kampioenschap, had ze voor zichzelf opgemaakt dat 2020 het jaar van de ‘bevestiging’ moest worden, waarna ze dan op een fraaie wijze kon ‘afzwaaien’ … Alleen bracht een zoveelste fysiek ongemak alweer wat roet in het eten, en toen dat klote-virus overwaaide vanuit het verre Oosten, zorgde dat voor de definitieve doodsteek wat haar seizoensplanning betreft. Van benjamin tot 27° jarige senior droeg ze plichtsbewust onze clubkleuren, en in een extra artikel komen we daar later nog graag even op terug.

Tussen de finish van onze dames en het moment van onderstaande foto zat een zekere tijdsperiode, en die was broodnodig omdat … de traantjes eerst nog dienden weggewerkt te worden. We hebben het al vaak verwoord … atletiek is in wezen een individuele sport, maar dat ‘persoonlijke succes’ hangt in grote mate af van het ‘zich goed voelen’ in een perfect samenhangende groep, in een team, in een club … De dames op onderstaande foto illustreerden dat op een overduidelijke wijze daar in dat mooie stadion van onze DAK-vrienden …
Ja, ook dit is atletiekbeleving …

Micromeeting foto 6
Lien, volstrekt terecht op het hoogste schavotje, omringt door de naaste clubvriendinnen, onze voorzitter Dirk, en Paul, één van haar zovele trainers, die ze tegen het lijf liep tijdens haar mooie ROBA-periode, van klein meisje tot beresterke senior dame!

LIEN … BEDANKT VOOR AL DIE MOOIE MOMENTEN!     

Na het officiële gebeuren was er nog een extra 3000m voor clubleden voorzien, en één van de deelnemers daarbij was onze website-meester Filip Smets, en hij krijgt de vrijheid om aan dit verslag van deze zeer geslaagde meeting (dikke proficiat aan de DAK-organisatoren!) nog een verlengstuk te breien …

Na de micromeeting (een half uurtje na de laatste officiële wedstrijd) had clubgenoot Gerd Joos nog een 3000m op het programma gezet voor enkel ROBA atleten. Een wedstrijdje dus onder de clubgenoten.
Ik zelf had heel de dag de uitslagen verwerking gedaan samen met de fotofinish man Luc Gillet, die last minute had aangeboden om de tijdsregistratie nog even te laten staan voor deze wedstrijd buiten competitie. Luc, bedankt daarvoor. Doordat ik met de wedstrijdverwerking was bezig geweest tot de laatste officiële wedstrijd van de dag (de 5000m), en de jury de nodige officiële documenten nog moest hebben om de meeting af te sluiten, was mijn eigen opwarming zeer beperkt geweest. Ondanks dat stonden we rond 17:45u met 16 ROBA atleten aan de start en werd deze opgang gefloten door Koen Peeters, onze Diestse kernsecretaris en starter van dienst.
Van bij de start werden er onmiddellijk twee treintjes gevormd op spoor 1. De eerste trein (met doeltijd rond de 10 minuten) werd bestuurd door Greg Van der Sande met twee wagonnetjes, Kristof Speltinckx en Jeroen Rijnders. Greg zou uiteindelijk de wedstrijd winnen in een tijd van 9’56” voor Jeroen (9’59”) en Kristof (10’11”).
De tweede trein werd gevormd met Gerd Joos, Wouter Verbist, Jan De Raet, Nico de Roeck, Giel Van der Sande en mezelf als bestuurder (met een doeltijd rond de 10’45”). Al snel werd duidelijk dat de wind ons niet ging helpen om dit doel te bereiken. De wind blies strak in de rechte lijn naar de aankomst. Net voor het ingaan van de laatste ronde was mijn werk als treinbestuurder volbracht, en moest iedereen nog alles uit de kast halen om in die laatste ronde onder de vooropgestelde tijd te blijven. Ikzelf eindigde als 9° (10’49”), Nico werd 8° (10’45”), Jan werd 7° (10’44”), Gerd werd 6° (10’43”), Wouter werd 5° (10’37”) en Giel werd 4° (10’37”). Missie volbracht zou ik zeggen.
Na mij eindigde Bart Demolder in een tijd van 11’43”, Tim Cuypers in 11’53”, Michil Ocula 12’05”, Marc Huysmans 12’16”, Tom Nulens in 12’49” en tenslotte, als enige vrouwelijke atlete in de wedstrijd, Ilse de Coninck in 14’08”.
Gerd, bedankt om deze wedstrijd toe te voegen aan het programma. We gaan dit alles nog eens proberen te herhalen na de oefenjeugdmeeting in Wespelaar.
”, aldus onze webmaster Filip Smets.

rudy

Met dank aan Ellen Geens en Sven Janssens voor de mooie foto's.

JUN/SEN/MAS 100h Dames: Bellemans Inge 13.82 +1.7 (PR)
SCH 100h Dames: De Meyer Stien 16.41 +1.5 (PR)
SCH 100h Dames: Denecker Amélie 16.52 +1.5 (PR)
JUN/SEN/MAS 400 Heren: Vandeuren Timo 53.40 (PR)
JUN/SEN/MAS 400 Heren: Carchon Ruben  56.45 (SR)
JUN/SEN/MAS 800 Dames: Smolders Liselot 2:14.13 (PR)
JUN/SEN/MAS 800 Dames: Geerts Merel 2001 2:19.55 (SR)
JUN/SEN/MAS 800 Dames: Hens Evy  2:22.76 (SR)
JUN/SEN/MAS - 1500 - Heren: Convents Timothy 4:04.00 (SR)
JUN/SEN/MAS - 1500 - Heren: Coremans Daan 4:12.42 (SR)
JUN/SEN/MAS - 1500 - Heren: Wuyts Lode 4:16.69 (PR)
JUN/SEN/MAS - 1500 - Heren: Coenegrachts Wout 4:19.52 (SR)
JUN/SEN/MAS - 1500 - Heren: Grymonpon Joost 4:27.52 (SR)
JUN/SEN/MAS - speer - Dames (0,6kg): Lenchant Sietske 41.26m
JUN/SEN/MAS - speer - Heren (0,8kg): Laporte Vincent 1997 ROBA 48.56m (SR)
JUN/SEN/MAS - speer - Heren (0,8kg): D'hooghe Zico 2001 ROBA 37.13m (SR)
JUN/SEN/MAS - speer - Heren (0,8kg): Van Rompaey Tim 1981 ROBA 36.70m (PR)
JUN/SEN/MAS - speer - Heren (0,8kg): Grymonpon Bram - 21 1994 ROBA 18.87m (SR)

CAD/SCH - 200 - Dames
Reeks: 1 (5 deelnemers)
  3 Coene Charlotte 2004 ROBA 26.54 +0.4 (SR)
Reeks: 2 (6 deelnemers)
  1 De Meyer Stien 2003 ROBA 27.86 -0.5 (SR)
  2 Hecq Hannelore 2006 ROBA 28.05 -0.5 (PR)
  5 Geets Tine 2003 ROBA 30.11 -0.5 (SR)
  6 Janssens Ine 2005 ROBA 30.58 -0.5 (PR)
Reeks: 3 (6 deelnemers)
  1 Van Vlasselaer Lotte 2006 ROBA 27.72 -2.0 (PR)
  2 Leempoels Hanne 2005 ROBA 30.18 -2.0 (SR)
  3 Jonckers Flore 2006 ROBA 30.60 -2.0 (PR)
  4 Claeys Jolien 2005 ROBA 30.72 -2.0 (SR)
  5 Storms Silke 2006 ROBA 30.86 -2.0 (PR)
  6 Verhoeven Femke 2006 ROBA 31.05 -2.0 (SR)

CAD/SCH - 200 - Heren
Reeks: 1 (5 deelnemers)
  1 Bergs Dieter 2005 ROBA 23.37 -1.0 (PR)
  2 Ceyssens Jeroen 2003 ROBA 25.67 -1.0 (PR)
  4 Muës Oscar 2006 ROBA 26.03 -1.0 (PR)
  5 Tiri Willem 2006 ROBA 27.54 -1.0 (PR)
Reeks: 2 (5 deelnemers)
  1 Van Rompaey Kamiel 2006 ROBA 25.32 -1.0 (PR)
  2 Vik Tielens 2006 ROBA 27.48 -1.0 (PR)
  3 Huenaerts Seppe 2006 ROBA 28.50 -1.0 (PR)
  4 Van Breedam Daan 2005 ROBA 29.84 -1.0 (PR)
  5 Rijnders Alexander 2006 ROBA 32.82 -1.0 (PR)
Reeks: 3 (5 deelnemers)
  1 Daniëls Karel 2003 ROBA 24.42 -0.6 (SR)
  2 Van Breedam Wout 2004 ROBA 24.48 -0.6 (PR)
  3 Bossaert Seppe 2006 ROBA 25.86 -0.6 (PR)
  4 2595 Van Uffel Roan 2003 ROBA 26.06 -0.6 (SR)
  5 2498 Das Lukas 2003 ROBA 28.09 -0.6 (PR)

JUN/SEN/MAS - 200 - Dames
Reeks: 1 (4 deelnemers)
  2 Bellemans Inge 1995 ROBA 25.10 +1.3 (PR)
  4 Andries Lien 1993 ROBA 25.49 +1.3 (SR)
Reeks: 2 (4 deelnemers)
  1 Kinable Charlotte 1998 ROBA 27.20 +0.9 (SR)
  2 Vanderwegen Lore 2000 ROBA 27.64 +0.9 (SR)

JUN/SEN/MAS - 200 - Heren
Reeks: 1 (6 deelnemers)
  6 1687 Grymonpon Bram - 21 1994 ROBA 29.41 +0.7 (SR)

JUN/SEN/MAS - 5000 - Heren
Reeks: 1 (9 deelnemers)
  3 Van Baelen Ruben 2000 ROBA 15:53.86 (PR)
  5 Kinders Tommy 1988 ROBA 16:00.68 (SR)
  8 Das Sander 2000 ROBA 16:57.49 (PR)
  9 Wouters Chris 1971 ROBA 17:20.81 (SR)