Verslag PK Aflossingen 2018 - Deel 1

2/9/2018 - Provinciaal aflossingskampioenschap

Sportief en organisatorisch een schot in de roos, met een … Belgisch record als kers op de taart!

Deel 1 : onze alleroudsten en de allerjongsten (benj-pup-min)

In het zonovergoten atletiekstadion van de Tumkens was het op de allerlaatste dag van de grote vakantie zondermeer ‘zalig vertoeven’ op en langsheen de tartanbaan. Buiten onze vrienden van BAV en Machelen (…weten echt niet wat ze gemist hebben…) tekende iedereen present voor het jaarlijks aflossingsgebeuren binnen de Vlaams Brabantse provinciegrenzen, wat resulteerde in een compleet volgepropte rechte lijn met gespannen toeroepende ouders en fiere grootouders, en een massa jonge talentjes, die mentaal de schooltas nog heel even uit de geest banden. ‘Relax genieten van het sportieve dagje uit’ was de overheersende attitude, gans de namiddag door bij quasi alle ploegen, met misschien als enige uitzondering … ons 4x1500m team masters 60plus.  

Al wekenlang werd er gespeculeerd over het scherper stellen van het bestaande nationaal record in die leeftijdscategorie, en vooral over …’wie’ dat zou gaan doen. Het woord ‘trials’ passeerde zelfs even de revue, maar de blessurelast van de voorbije week bij enkele potentiële kanshebbers maakte die extra selectietest abrupt overbodig, waardoor meteen duidelijk werd dat Hubert Grandjean, Redgy Tytgat, Marc Huysmans en Luc Coremans het voor ons moesten gaan waarmaken. Eens die namen gekend, werd niets meer aan het toeval overgelaten, en kreeg eenieder van dit fameuze viertal een persoonlijke haas aangeboden. En het dient gezegd … Joost Grymonpon, Peter Willems, Wouter Verbist en Gerd Joos bleken stuk voor stuk gedroomde gangmakers te zijn. Hubert, Redgy en Marc werden mooi op schema getrokken, waardoor al de druk op de frele schouders van de slotloper kwam te liggen. Luid aangemoedigd door de harde Roba-kern perste Luc er nog een fameuze laatste ronde uit, niettegenstaande zijn benen zichtbaar smeekte om te capituleren aan die oplopende laktaat-waarden. Zelden iemand zo ‘diep weten gaan’, maar met succes, want de klok tikte af op 22’18”08, wat een kleine 6 seconden onder het vorige nationaal record was! SCHITTEREND MANNEN !!!  
Een fameuze apotheose als afsluiting van een atletiek dag, die op dat moment eigenlijk al lang niet meer stuk kon.

Met maar liefst 58 Roba teams kleurde de piste behoorlijk aubergine, al deden ook onze vrienden van DCLA (25 teams), OE Halle (22), Dilbeek (20), VAC (18), AC Kortenberg (16), ACPajottenland (16) en PEGA (13)  een aardige duit in het zakje. Op het ereschavotje bleek ons overwicht zo mogelijk nog indrukwekkender, want voor 19x goud, 9x zilver en 6x brons zou iedere Roba trainer vooraf … meteen tekenen! Slechts bij 3 proeven werden er geen thuisatleten naar de medaille uitreiking geroepen; veel mooier kunnen we het niet onderstrepen denk ik…  Of toch …

Door bijvoorbeeld het voltallige Roba-podium bij de benjamins meisjes op de 60m even aan te halen. Het kwartet Zoë Swinnen, Rosanne Tuerlinckx, Annebel De Keersmaecker en Louise Tiri moesten met hun tijd van 40”90 nipt hun meerdere erkennen in de clubvriendinnen Bette van Rompuy, Sarah Prenen, Nina Janssens en Kato Vanstechelman, De buit leek binnen, maar dat was zonder de winnaars van reeks 2 gerekend, waar Fien Peeters, Imke Storms, Phileine Hoeyberghs  en Maya Frederickx  even de puntjes op de spreek-woordelijke i zetten met een fameuze 37”89 chrono !
Het merendeel van deze meisjes verschenen later tijdens de namiddag nog een 2° maal op de baan, ditmaal voor de 3x600. En ook hier zorgden onze kleine kampioenen voor een moment of Fame, met de reeds genoemde Bette Van Rompaey en Kato Vanstechelman, aangevuld met onze spring in t’veld, Joke Tytgat in de hoofdrol. Vooral Kato legde als laatst lopende een bijzondere strijdlust aan de dag, door met wel 4 à 5x plaagstoten (voor de bocht, in de bocht, na de bocht ….) de ploeg uit Grimbergen het nakijken te geven. Wat een karakter, jongens!
Luid aangemoedigd door onze jeugdtrainers gaven ook Ana Sueters, Nanou Joos, Elise Minnart, Mila Verheyen en Noor Es Saadi op een fraaie wijze het beste van zichzelf. Er was duidelijk flink geoefend met dat fameuze aflossingsstokje, en onze benjamin jongens onderstreepten deze stelling, met 2x een 2° plaats. Op de 4x60m bleken de OEH-knapen net iets te sterk voor ons viertal Ward Kestens, Rune Happaerts, Amin Dhaouadi en Kasper Rijnders (een familienaam die mogelijk wel eens ‘sterke genen’ verraad…), en dat scenario herhaalde zich 2u later op de 3x600m waarbij Amin en Kasper werden aangevuld met onze puik lopende Jarne De Wilde uit Hamme.

Als er één element vandaag in het oog sprong was het wel de ‘mooie jeugdige vermenging’ vanuit AL onze kernen. De stokwisseltraining bleek zowel in Diest (vandaag een mooie bijdrage!), Wespelaar als Betekom op het voorbije trainingsschema te hebben gestaan, fraai aangevuld met het opkomend talent vanuit Hamme. Robbe Vandamme, Ilias Goossens, Benne Rottiers, Tobias Vansweevelt en Tobias De Vos mochten de opgedane techniek in de praktijk omzetten.

Ook bij de pupillen viel die bijdrage vanuit al de kernen meteen in het oog, en dat tot vreugde van onder-staande verslaggever. Het fameuze 3x600m kampioenen-trio Anneline Smets (stilaan een ‘geslacht’ binnen Beta) – Lotte Huenaerts (bijzonder stijlrijk lopende jonge dame, met Wespelaarse roots) – Mila Tielens (uit onze Oranjekern Diest) is daar een schitterend voorbeeld van. Anneline wist het erepodium meteen te vinden, want zij maakte er al voor de 2° maal haar opwachting. Samen met Noa Joos, Olivia Wittevrouw en Nele De cat mocht ze eerder de zilveren plak gaan ophalen op de 4x60m.

In de oproepkamer (knap initiatief van Paul Vandenberg!) leek het al ROBA wat de klok sloeg, met maar liefst 6 pupillen meisjes teams in de aubergine kleuren. De aanwezige scheidrechters wisten echt niet wat ze zagen, en hadden alle moeite van de wereld om er rust in de keet te krijgen. Bij Eline Moriau, Jolente Alen, Bikha Peeters en Ranza Van Brusselen stond de blik op oneindig, terwijl 2 banken verder Nore Van Loo, Alessia Milis, Maya Wittevrouw en Charlotte Van Mierlo nog lekker aan het kneuvelen waren. En Mies De Roover, Leire Vander Borght, Inne Van Espen, Alexa Laplume, en Gitte Verbiest probeerden nog even de stokwisseltechniek voor de geest te halen.
‘Wat de meisjes kunnen … kunnen wij zeker’ moeten de pupillen jongens gedacht hebben, en het bijzonder veelzijdige duo Stan Vertommen en Kobe Coenen, versterkt met het tweetal Sid Jacobs en Rune Robberechts, voegden meteen de daad bij het woord. Hun 35’28 was voor iedereen te hoog gegrepen, ook voor ons 2° kwartet, bestaande uit Hamza Trabelsi, Klaas De Keersmacker, Lars Peeters en Louis Van Mierlo. Op de 3x600m, waar ook Noa Es Saaida onze kleuren verdedigde, vielen we net naast de prijzen. Noa wist samen met Matteo Lapiere, Mathis Willems en Thias Huybrechts wel de eerste reeks van de 4x60m te winnen, maar dat leverde dus geen eremetaal op.

Zowel kwalitatief als kwantitatief zat het snor bij de jonge dames miniemen. Maar liefst 4 teams wisten we op te stellen in de 4x 80m, en 3x600m, en die waren telkens goed voor goud en zilver. Flore Jonckers, Silke Storms, Elle Guldentops en Lisa VanDamme (als team 3), en team 4 bestaande uit Kaat Crabbé, Julia Van Hoof (wel goud op de 3x600m) , Sien Van Driessche en Roos Ceusters waren van dichtbij getuigen van de overmacht van het letterlijk en figuurlijk grote kwartet Lotte Van Vlasselaer, Gitte De Cock, Elisabeth Pereira en Hannelore Hecq. Hun uitstekende 43”00 bleek wel echt een … maatje te groot te zijn voor Kayra De Keyser, Laure Desaever, Femke Verhoeven en Sarah Vervekken, die als 1° reekswinnaar toch nog op de zilveren stek uitkwamen. Van de 3x600m onthouden we vooral de bikkelharde strijd tussen Hannelore (samen met Julia en Gitte naar het Goud) en Lotte (samen met Lore en Femke zilver…). Voor en na, prima vriendinnen, maar tijdens de koers …blijkbaar op het scherp van de snede … zoals het hoort.

Geen eremetaal voor de jongens in deze leeftijdscategorie op de spurtaflossingen, wat niet betekent dat Willem Tiri, Kamiel Van Rompaey, Viktor Verlinden, Daan Van Breedam, Robbe Van Rompaey, Matthias Moriau en Rein Gevaert er een gezondheidswandeling van maakten, wel integendeel. Jasper Beerten viel trouwens later wel in de prijzen (brons) door samen met Mika Laplume en Niel van Espen een fraaie 5’27”86 (3x600m) te laten optekenen.

Wanneer we al deze prestaties even doorbladeren lijkt de directe toekomst voor onze kadetten en scholierenlichting alvast verzekerd. De jeugdtrainers stonden niet voor niets trotsvol te blinken met een lekkere pint in de hand, of een frisdrank, althans …toen die nog niet waren uitverkocht. Naar het schijnt scheen de zon ook in de geldkoffer van onze schatbewaarder, want tegen de tijd dat de …  alle categorieën hun opwachting mochten maken voor de langere afstanden was de brouwer, bakker en ijsboer al een extra lading moeten komen afleveren. Dus ook naast de piste liep het blijkbaar … op wieltjes!  

Morgen deel II, met een terugblik van de resterende categorieën, cadetten tot de reeds aangehaalde nieuwe recordhouders … 60plus.

rudy