Verslag Special Olympics Belgium

25-28/05/2022 - Special Olympics Belgium te Louvain-la-Neuve

Puike prestaties van onze ROBA 's!

Na twee jaar afwezigheid door de coronaperikelen, mochten we tussen 25 en 28 mei jl. de 38ste editie beleven van de Special Olympics Belgium, de Nationale Spelen voor atleten met een verstandelijke beperking. De atletiekwedstrijden vonden plaats in het Sportcentrum van Blocry te Louvain-la-Neuve. En onze deelnemende ROBA-atletes en -atleten zetten er puike prestaties neer. Het leverde hun tijdens de diverse, deugddoende podiumceremonies een rijke medailleoogst op.
Zo hield Mario LAUWERS (M2) op de 100m al meteen onze aubergine kleuren hoog, met in zijn wedstrijd een knappe 2de plaats in 18"74, slechts 1 honderdste van een seconde boven de tijd die hij op onze meeting te Diest kreeg toegewezen. Maar, begrijpe wie begrijpen kan, Mario werd gediskwalificeerd omdat hij zijn vooropgezette bestprestatie met te veel seconden verbeterd had. Anders zou hij nipt winnaar op de 100m zijn geworden en wellicht ook 3de of 4de op de 200m. Daniël VAN BLADEL (M20) finishte, als 3de in zijn race, in 15" rond over die afstand, 5 honderdsten/sec sneller dan toen hij in 2019 zilver won op het BK AMH.
Arno WESTERLINCK (M1) nam de 800m voor zijn rekening, in een tijd van 3'55"00. Maar ook voor hem wachtte de diskwalificatie, omdat hij, als winnaar, 10sec. vlugger liep dan de door hem aangegeven limiet.
Het verspringen leverde Daniël VAN BLADEL (M5), met een jump van 3m99, een 1ste plaats op. Verdienstelijk, want tijdens onze recente ROBAlympics te Diest landde hij 3m51 ver in de zandbak.
De immer strijdlustige Petra KERKHOFS (F1) was ondertussen aan haar pentatlon begonnen, met een 3de plaats op de 100m in 15"74 en won Bram GRYMONPON (M1) zijn pentatlon-100m in 14"43. Even later zou hij 3m86 ver springen, als mooie optie op het verdere succesvolle verloop van zijn meerkamp.
Vervolgens kwamen de slopende 400m-wedstrijden er aan. Met Arno WESTERLINCK (M3) o.m. als winnaar in 1'32"00, goed voor een nieuw PR. Valerian VAN CAUWENBERGH (M4) liep evenzeer naar goud op de baanronde in zijn categorie, in 1'10"00, waarbij hij zijn PR op die afstand met 2 tienden/sec scherper stelde. En Sinem VAN CAMP (M5) wilde geenszins onderdoen en zette een tijd op de tabellen van 1'28"00, goed voor brons (zijn PR bedroeg 1'30"4). Zeer knap werk dus van onze ROBA's. Ook voor Ward GRYMONPON (M7) zat er een fraaie 400m aan te komen in 1'01"0, wat hem een 2de plaats opleverde.
Het mini speerwerpen (400g) bracht voor Mario LAUWERS (M2) een score van 9m71 en een schitterende zege en voor Arno WESTERLINCK 9m36 en brons.
In haar meerkamp was Petra KERKHOFS (F1) dan al aan het kogelstoten toe: 7m30 en een 1ste plaats scoorde zij op dat nummer. Een fraaie prestatie van Petra. Ook Bram GRYMONPON (M1) won in de meerkamp zijn wedstrijd kogelstoten, met 8m97.
Petra, onze vijfvoudig Belgische veldloopkampioene, zette ook de 800m-race van de pentatlon naar haar hand, in 3'02"00. Prachtig toch! Ook vanwege Bram GRYMONPON (M1) op de dubbele baanronde in zijn meerkamp, met een 2de plaats en een tijd van 3'01"00 .
Sinem VAN CAMP (M11) legde te Louvain-la-Neuve de halve baanronde af in 34"90, goed voor een knappe 3de plaats en een flinke verbetering van zijn te Diest gevestigde PR (35"34). Welverdiende felicitaties, Sinem! Eveneens op 200m pakte Valerian VAN CAUWENBERGH (M15) de zege in 28"90, een tijd net boven die van Diest op dezelfde wedstrijdafstand (28.21). Ward GRYMONPON (M19) werd in zijn 200m-race 2de in een verdienstelijke 27"46. Het kogelstoten leverde voor Valerian VAN CAUWENBERGH (M06) een score van 3m78 op, een flink stuk beter nog dan zijn recente 3m13 te Diest en goed voor brons op het podium. Ook Sinem VAN CAMP (M08) voelde zich in zijn sas bij het kogelstoten: er werd 4m91 opgemeten, goed voor een 2de plaats op het podium. Ward GRYMONPON (M17) hanteerde evenzeer vlotjes het 4kg wegende tuig. De kogel plofte na een vlucht van 7m37 in het zand, wat hem een 5de plaats opleverde. ROBA mocht in diezelfde kogelkooi overigens ook triomfantelijk juichen, want Daniël VAN BLADEL (M19) overtroefde met 10m36 overtuigend de concurrentie.
In de vijfkamp zat het hoogspringen er aan te komen en de veelzijdige Petra KERKHOFS (F1) overschreed vlotjes 1m10. Bij de heren deed Bram GRYMONPON (M1) er met 1m30 nog 20cm bij.
Op de 100m behaalde Petra KERKHOFS, met een tijd van 14"84, finaal een puike 2de plaats. Maar er loopt nog een klacht tegen die uitslag. Coördinator van de G-kern van ROBA, Wim VAN CAMP, die fier mag zijn op de door zijn atletes en atleten neergezette prestaties, vreest dat een en ander weinig resultaat zal opleveren. Hij betreurde o.m. dat Mario LAUWERS 2 maal is gediskwalificeerd, omdat hij zijn eerder geleverde prestaties te sterk verbeterd had. Anders zou Mario nipt winnaar op de 100m zijn geworden en wellicht 3de of 4de op de 200m. Dit geldt, zoals reeds aangegeven, ook voor Arno WESTERLINCK op de 800m: hij finishte knap als winnaar, maar werd eveneens uit de uitslag gebannen, omdat hij 10 seconden sneller liep dan zijn vooropgezette limiet. Bijzonder spijtig toch.
Met al die prachtprestaties daar te Louvain-la-Neuve, werd Bram GRYMONPON er schitterend winnaar van de pentatlon bij de mannen en Petra KERKHOFS voorlopig 2de bij de vrouwen, wat ook nog kan worden betwist, aangezien zij toch zowel het verspringen als het kogelstoten op haar naam wist te schrijven en ook nog de 800m heeft gewonnen en eigenlijk 2de werd op de 100m en 3de bij het hoogspringen.
Petje af dus voor de inzet en de sportieve prestaties van al onze ROBA-atletes en -atleten daar op de Special Olympics Belgium te Louvain-la-Neuve. De aubergine kleuren werden er bijzonder hoog gehouden. Warme gelukwensen!

De volledige wedstrijduitslagen vindt u ondermeer op de website van Special Olympics Belgium.