Verslag Veldloop Booischot

08/12/2019 - 63ste veldloop van AVZK te Booischot

ROBA haalt viermaal het podium!

Inderdaad, de veldloop van Booischot was al aan zijn 63ste editie toe, op zondag 8 december jl. Plaats van gebeuren: de lichtlopende omloop op en rond de paardenrenbaan aan Sportcentrum "De Lichten", met zijn lange, rechte loopstroken, een speeltuin als het ware voor de snelle meisjes en jongens met de lange looppas. In de ochtend en bij de start van de jeugdwedstrijden, noteerden we nog striemende regenvlagen en windkracht 5. Tegen de middag aan kwamen de weergoden enigszins tot inkeer en werd het droger op en rond de omloop. Zelfs het zonnetje maakte een schuchtere intrede, al zorgde de zuid-westerwind toch nog voor stevig weerwerk. Maar de deelnemers leverden hartverwarmend spektakel. En onze ROBA's lieten zich hierbij niet onbetuigd. Zij veroverden viermaal het podium.

En Joke wint weer!

De G-veldloop telde één ROBA onder de deelnemers. Bij de heren rangschikte miniem Joost ARNOETS (-81) zich knap als 5de op 11. Puike opener!

Bij de start van de wedstrijd voor benjamins (2012) gingen de regenschermen open en daarna weer dicht. De ROBA-atleetjes Feline NEEFS en Mado PEETERS handhaafden zich de ganse race zowat in het midden van het deelnemersveld. Zij finishten verdienstelijk als 14de en 18de. Mila TUTENEL tikte als 22ste aan en Finne JANSSEN als 24ste, Eva MAES als 25ste en Juliette NAERT als 26ste, mooi gegroepeerd de aubergine kleuren hooghoudend. De één jaartje oudere benjamins (2011) bezorgden ROBA met Lucie VANZURPELE een puike 12de plaats in de uitslag en met Fien CUYPERS een 25ste.
Bij de benjamins jongens (2012) zat één ROBA onmiddellijk mee voorin. Omroeper met dienst, Paul Winnepenninckx, die overigens een uitstekende, degelijk voorbereide reportage weggaf, had hem onmiddellijk herkend als Mauro SMEYERS. Mauro deed echt mee voor de knikkers en hield geruime tijd uitzicht op een dichte podiumplaats, maar dat duivels hoge tempo van de concurrentie in de laatste rechte lijn, dreef hem terug tot een knappe 5de stek, op slechts 4 seconden van de winnaar. Ook Arthur SUETERS bleef niet ver uit de buurt als knap 8ste. In de 36-koppige groep bemerkten we nog aubergine shirts: 14deBent LAMBRECHTS, 17deLowie VAN DE PUT, 22steIsaac ROELS, 26steRik CLAESKENS, 31steBenno COOLS en 35steMatteo DE VOS. Mooi zo, jongens!
Maar liefst 57 benjamins jongens (2011) aan de start van hun 950m. De eerste 20 halen was al een prestatie op zich. En Ferre WECKX deed dat, als 19de. Onze andere ROBA's in die race moesten evenmin blozen, want Rik DE SMIT werd 35ste, Goos DE TROCH 45ste, Alexander TRAPPENIERS 47ste en Cisse VAN TRIMPONT 56ste.

De pupillen meisjes (2010) stelden zich met 50 in lijn. En het leek alsof er meteen een Vlaams-Jamaicaans zonnetje over de renbaan scheen. Want Joke TYTGAT nestelde zich al prompt in tweede stelling in een kopgroepje van drie (op sommige stroken was er nogal wat tegenwind, weet u). Maar op het juiste moment zou zij de leiding voor zich opeisen en ook wat voorsprong nemen. En dan was het mooi om te zien hoe zij, verstandig, de wedstrijd controleerde: wat versnellen, daarna wat gas terugnemen en dan die sublieme laatste rechte lijn van haar, recht de zege tegemoet, met een bonus van 3 en 4 seconden op de tweede en de derde van de race. Na Heverlee, Kortenberg en Wespelaar, mocht zij weer maar eens het hoogste podiumschavotje beklimmen. Papa Redgy leek ons toen een traantje weg te pinken, nog gelukkiger dan bij zijn grootste triatlonzeges van weleer... En er stond nog mooi volk op dat pupillenpodium: BETA-nieuwkomertje Lora VANHENTENRIJK meer bepaald, als 3de. Zij moest slechts 4 seconden prijsgegeven op haar winnende clubmaatje. De beloftevolle Lotte COOSEMANS (6de) was evenmin ver uit de buurt, op 11 seconden maar. Nog andere ROBA-meisjes mochten tevreden terugblikken op dat middagje Booischot: 14deNette MAES, 16deAna SUETERS, 17deMila VERHEYEN, 23steElly RINCKHOUT, 26steFien ELIAS, 30steEline DEWINTER, 32steAmelie CUYVERS, 39steZanne BILLET, 44steGitte DUFRESNE, 45steElise MINNART en 48steMylla NYS. Een veelbelovende lichting als u het mij vraagt.
Bij de pupillen meisjes (2009) miste ROBA met Babette SWANNET als 4de, maar met een zuchtje het podium. Elona BUCHET finishte mooi als 6de. Onthouden ook dié namen! Kato VANSTECHELMAN groeit terug naar haar hoge conditiepeil van afgelopen winter. Haar 11de plaats in de sterk bezette wedstrijd te Booischor (met 46 in de uitslag), wijst in die richting. Ook Imke STORMS was als 16de mooi op de afspraak, net als Lila VAN AERSCHOT (18de), Jana NULENS (20ste), Sarah PRENEN (30ste), Trish KEIJERS (31ste), Liselore ADAMS (34ste), Yana WAUTERS (35ste, knap in haar tweede wedstrijd nog maar), Bo VERLINDEN (37ste), Louise TIRI (42ste) en Anika ROELS als 46ste. ROBA kan bogen op een beloftevolle lichting pupillen meisjes.
Ook bij de jongens overigens. Want wie haalde daar het derde hoogste podiumtrapje bij de pupillen (2010)? Milo CAERS (3de), na een puik spurtje vanuit zowat zesde positie! Clubmakkertjes Mathieu MAES en Arjen TRUYERS tekenden voor een 17de en 19de plaats. Zij gingen Tobias DE VOS (25ste), Wannes VAN PASSEL (29ste), Liam WILLEMS (32ste) en Benne ROTTIERS (35ste) vooraf.
Luka SCHOOLMEESTERS toonde zich als 7de de beste ROBA-pupil (2009) op slechts 10 seconden van de winnaar. Ook Amin DHAOUADI, trouw op post, loste als 17de de verwachtingen in. Verder sierden Ilias GOOSSENS (19de), Kasper RIJNDERS (24ste), Willem DE SMIT (28ste), Sune WOLFS (31ste) en Kwinten DUFRESNE (32ste) de uitslag.

De stijlrijke Laure DE PRAETERE rukte na een puik sprintje op naar een verdienstelijke 5de plaats bij de miniemen meisjes (2008). Ook te Wespelaar had zij met eenzelfde notering in het ruime deelnemersveld al getoond wat zij waard is. Elyze VAN RILLAER finishte te Booischot 13 seconden later als knap 8ste. Wat verder volgden Evy VERBRUGGEN en Roos WITTERS als 14de en 15de, Maya WITTEVROUW als 21ste en Frederique DE BAETS als 25ste. Zij ging Maya VANHENTENRIJK (26ste) 3 seconden vooraf. Jolien WOUTERS werd 29ste, Noa SMEKENS 32ste, Jill DISCART 34ste en Suzanne NAGELS 39ste. Mooi zo!
Noa JOOS (min. 2007) ontgoochelt zelden. Na haar 5de plaats te Wespelaar een weekje voordien, finishte zij te Booischot, na een mooi opgebouwde race, als 8ste. Zij ging o.m. haar ROBA-vriendinnen Hanne MEURIS (16de), Olivia WITTEVROUW (17de) en Amber NIJS (19de) vooraf.
Bij de miniemen jongens (2008) miste Sid JACOBS als 4de maar met 1 seconde het podium. Ook Jose HUYBRECHTS (8ste) en Jef CRISPEYN (10de) haalden nog de toptien. Rune ROBBERECHTS noteerden we op de 15de plaats, Yaren WUYTEN als 18de en Senne CAERS als 23ste. De één jaartje oudere miniemenreeks leverde voor onze club, met Matteo LAPIERE, een 11de plaats op en een 13de voor Yolan WUYTEN (op 17).

"Morgen examen wiskunde"

Inderdaad, "morgen examen wiskunde"... dachten sommigen en stuurden plichtsbewust hun kat naar de paardenrenbaan van Booischot. Dat verklaart de wat lagere deelnemerstallen vanaf de cadettenreeksen. Bij de dames cadetten traden ze met 8 in de arena en bij de jongens met 15, met onder hen de krachtige loper Robbe MEURIS, die er maar meteen de beuk ingooide en geruime tijd op kop draafde. Maar de afstand speelde hem wat parten, zodat hij naar het einde toe even terugzakte naar een wel verdienstelijke 5de plaats. Clubgenoten Thomas DEVROYE, Willem TIRI en Sten VAN OUYTSEL tekenden voor een 8ste, 12de en 13de plaats.

De heren masters +50 bleken vrij van examenzorgen en traden met 57 in het strijdperk. En onze Joost GRYMONPON toonde zich weer maar eens van zijn beste zijde (" het was diepgaan", zegde Joost), met een bijzonder knappe 2de plaats. Na zijn 4de stek in Mechelen, zijn 6de in Vilvoorde en zijn 5de in Wespelaar, kan men maar moeilijk anders dan van een geslaagd crossdebuut bij de vijftigers spreken. Booischot bleek dan wel zijn laatste veldloop van het seizoen te zijn geweest, want snelle Joost duikt vanaf volgend weekend de zaal in. GRYMONPON heeft o.m. een Vlaamse indoortitel over 800m te verdedigen en zilver over 1500m bij de vijftigers. Bij zijn leeftijdsgenoten verheugde o.m. Peter DE VOCHT zich over de lange, rechte aanloopstroken die de Booischotse omloop in de aanbieding had. Die lieten hem toe, na een wat tragere start, gestadig op te rukken naar een fraaie 7de plaats. De man met het zo rijke, ook internationale palmares, toonde zich na de finish tevreden over zijn wedstrijd. En Bart DE NIJS, die kan meer dan marathonlopen. Dat bewees hij te Booischot met zijn 9de plaats. Hij ging er kleppers als Dirk Van Aelst (AVZK) en Jan Ver Elst (HULS) vooraf. De nochtans verkouden Dirk BISCOP bleef als knap 14de niet ver uit de buurt. Terwijl Carl RAETS, terug na blessureleed, verdienstelijk als 20ste finishte. Hij bleef de steeds regelmatig presterende Ronny LANGENDRIES (22ste) voor, net als een ganse reeks ROBA-sterkhouders zoals Bart DEMOLDER (knap 25ste), Paul VERMEYLEN (30ste), Hubert GRANDJEAN (31ste), Ivo VAN DEN BROECK (34ste), Paul ARNOETS (38ste), Redgy TYTGAT (39ste) en Koen VERDOODT (42ste op 57).

In de seniorenwedstrijd voor dames handhaafde Evi HENS (de 5de van Wespelaar) zich geruime tijd in een groepje dat jacht maakte op het leidende trio. Tot het noodlot toesloeg en zij met een spierletsel moest uitstappen. Lise VAN CASTEREN nam de ROBA-fakkel over, die zij aan de finish als puike 8ste netjes inleverde. Klassiek gitariste Daniele VAN OS tekende voor een 17de en Cathérine SMETS voor een 18de notering.

Blozen moesten de ROBA-ladies evenmin bij de masters +35. Vlaams-Brabants kampioene cross (W45), Vera MEURIS, claimde de 8ste plaats, terwijl Diziana VANGOIDSENHOVEN even later als 13de aantikte. Katie DECLERCK meldde zich als 15de (liep de dag tevoren nog een wedstrijd op de weg) en Veerle SMETS als 19de.

Pieter VERSCHOREN verovert podium

En dat podium stond er klaargezet voor de heren senioren. Na een zegerijk wegseizoen, werd Pieter VERSCHOREN in de cross al 4de te Bonheiden, 8ste te Vilvoorde en 4de te Wespelaar. Te Booischot stootte hij door naar het podium, met een verdienstelijke 3de plaats, nadat hij geruime tijd in 6de stelling had gelopen. Hij zorgde voor een fameus koerseinde, met nog 7 seconden voorsprong op de 4de, Dilbekenaar Jef Torbeyns. Daan COREMANS vond in de aanmoedigingen van zijn petekind, als jongste supporter, de nodige stimulans om door te stoten tot een mooie 11de rang. Terwijl Michiel NIJS, met zijn sierlijk lange paslengte, een bondgenoot vond in de omloop, die zowat als een wegparcours met grasbegroeiing aanvoelde. Het leverde Michiel een puike 14de plaats op. Onze stijlvolle 400m-man, Timo VANDEUREN, voelde zich te Booischot evenzeer in zijn sas op die snelle ondergrond en finishte als 22ste (vijf plaatsen voor o.m. Herentalsenaar Tom Van Gestel, u weet nog wel, de man die een aantal jaren geleden, tijdens onze ROBA-pistemeeting te Betekom, de 5000m op zijn naam schreef).

Dat ROBA bij de junioren heren enkele stevige ijzers in het vuur heeft, weten we al een tijdje. De winnaar van de juniorencross van Kortenberg en Vilvoorde, Han RAETS, kwam te Booischot amper 5 seconden te kort om het podium te halen. Vierde dus! Vriend en HERA-kerngenoot, Lode WUYTS, bleef als 7de ook dit keer niet ver uit de buurt. Met dat duo gaan we nog mooie wedstrijdmomenten beleven. Ook de andere twee ROBA-junioren, Joeri PERDIEUS en Lander VAN DYCK, hielden als 10de en 11de daar in de Zuiderkempen de aubergine kleuren hoog.

Bij de heren masters +35 maakte Kristof SPELTINCKX als knap 5de (op 40) zijn status waar. Hij ging o.m. Bernard TIMMERS vooraf, die als 9de, zich mooi binnen de toptien plaatste. Danny VAN BAEL voelde zich te Booischot een flink stuk beter dan de zondag tevoren te Wespelaar en liep nu knap als 10de door de finish. Hij kijkt met popelend hartje uit naar zijn nakend aantreden bij de vijftigers (eind december). De concurrentie weze gewaarschuwd. De verdere uitslag bij de jonge masters wees op behoorlijk wat wapengekletter en diverse sportieve wedstrijdjes in de wedstrijd onder die "ROBA-veteranen van vele oorlogen". Zo ging Jeroen RIJNDERS als 12de o.m. Guy DE WACHTER (14de) vooraf. Twee masters die sierlijk over de omloop zweefden. Terwijl een sterk lopende Nico DE ROECK als 17de het duo Filip SMETS (18de) en Wouter VERBIST (19de) te grazen nam. Ook deze twee maakten een goede beurt op de snelle omloop. Johan VERMAELEN (22ste) heeft evenzeer de smaak van het veldlopen te pakken. Hij gaf trouwe clubsoldaten als Wim WUYTS (24ste) en Pascal VAN OUYTSEL (25ste) met zowat 25 seconden het nakijken. Tim CYPERS mag als 32ste evenzeer op een puike prestatie terugblikken, net als Bart DEWIL (36ste) en Johan PERDIEUS (38ste) overigens.

En het werd vroeg donker aan "De Lichten". Een hartverwarmende veldloopmiddag was weer voorbij. Atleten en supporters togen huiswaarts en op en rond de omloop woonde weldra enkel nog de wind ...

RW