Verslag Veldloop Roeselare

25 november 2018 - CC Cross Roeselare

Nina heeft EK ticket op zak !

Vorig jaar liet Nina Lauwaert zich in datzelfde Roeselare echt voor het eerst fameus opmerken in onze clubkleuren, door er net naast het podium te eindigen, achter de Russische Ekatarina Sokolenko, Imana Truyers en Hanne Vandenbussche. Nu exact 12 maanden later waren al deze nationale toppers weer present, maar de onderlinge pikorde is blijkbaar serieus door mekaar geschud, en waarbij onze marathon topper ondertussen het hoogste woord voert.
 
Uit haar Duffels optreden had ze terecht veel vertrouwen geput, in zoverre zelfs dat ze hier meteen het heft in handen nam, en met een werkelijk verschroeiende aanvangsronde, quasi iedereen de adem afsneed. De snelheidsstage van Tenerife rendeerde blijkbaar meteen, want alleen Sofie van Accom had een antwoord op Nina’s blitzuitval, en zou zich gedurende de eerste wedstrijdhelft als de ideale tempopartner ontpoppen. Finaal moest ze echter haar meerdere erkennen in onze Roba-atlete en even leek het er zelfs op dat het aangeboden tempowerk haar finaal nog zuur zou opbreken. Tijdens de laatste ronde kon Nina zich al een ‘versnelling lager’ permitteren, zo ver was ze uitgelopen op het kwartet Sofie van Accom (toch nog net 2de), Hanne Vandenbussche, de in België wonende Britse Stephanie Barnes en onze sympathieke pediatrisch verpleegkundige Imana Truyers.

Niet alleen Nina’s hoge tempo gekoppeld aan die strijdlust maakte indruk, maar vooral over de oogstrelende loopstijl waarmee ze dit alles realiseert, geraakten de toeschouwers maar niet uitgepraat. Zonder plankgas te moeten geven, smeerde Nina de volledige concurrentie toch een overduidelijke tik aan, op een wijze die zelfs de meest twijfelende bondsleden over de brug moest trekken richting het Noord-Brabantse Tilburg. Ondertussen weten we dat 24 landgenoten hun opwachting mogen maken in de Beekse Bergen. Dikke proficiat, beste Nina !

In diezelfde koers wist onze andere sterke senior Karen Van Proeyen (15de op 30 vrouwen) zich netjes halverwege het deelnemersveld te posten. Karen is ondertussen een vertrouwde waarde binnen het CrossCup circuit, en datzelfde geldt ook voor de De Kerpel brothers, die steeds hun steentje bijdragen aan het spanningsniveau van het korte cross gebeuren. Ditmaal waren ze gelukkig voor de aanwezige Roba-volgers beiden van de partij, want we weten dat ze voor vuurwerk durven zorgen. Denken we maar aan de 5de stek van Wesley hier 2 jaar geleden, wat hem terecht met podiumambities deed afzakken naar de Albrecht Rodenbach stad. Alleen bleken ze diens Vliegt de Blauwvoet! Storm op zee!"  niet begrepen te hebben want vooral Wesley miste compleet de start, en Kevin trok iets te traag z’n turbo op, waardoor ze zich beiden vanuit pakweg de 30ste positie naar voor moesten werken, wat geen sinecure is op zo’n relatief korte afstand. Het getuigt van hun goede fysieke conditie dat ze hier respectievelijk nog de 11de, Kevin, en … 4de positie, Wesley, wisten binnen te halen, waarbij deze laatste slechts 1 luttele seconde te kort kwam voor de 3de podiumplaats, die nu in handen viel van Pierre Balhan. Ook de nummer 2, Ismael Debjani (slechts 2” voor!), en winnaar Pieter-Jan Hannes hadden hier, mits een betere start natuurlijk, hun handen vol gehad met Wesley. Achteraf bekeken … 2 seconden verwijderd van de kersverse gemengde relays wedstrijd op het EK … zoiets blijft wel even hangen …
Ook onze enige junior van dienst, Yorick Van de Kerkhove, kende geen superstart, maar hij moest zoals u ondertussen weet als 17 jarige in de crosscup opboksen tegen gasten met 18 en 19 jaar op de teller, en dat kan je niet wegschrobben natuurlijk …Ook hij maakte er een inhaalwedstrijd van, wat hem bracht op positie 16, weliswaar mooi 4de binnen zijn eigen jaargroep. Scholier Yvan-Kevin Shumbusho kwam er als leider in de CC-tussenstand zijn trui verdedigen, en die missie volbracht hij met een fraaie 4de plaats.

Niets dan tevreden gezichten bij de Roba masters, waar Rita De Vries de sterkste was bij de W60
(20ste in totaal), iets wat blijkbaar inspirerend werkte op Patrick van Daele (beste bij de M55, 11de totaal). Eén categorie hoger, bij de 60plus, kwam Redgy Tytgat net iets tekort voor de 3de positie (4de, 80 in totaal), en dat ondanks de opmerkelijk fanatieke aanmoedigingen van dochterlief Joke Tytgat. Als een duiveltje in een wijwatervat schoot ze rond van links naar rechts, om papa lief naar voor te schreeuwen, en dan moet je weten dat ze eerder op de dag al zelf een 3de plaats wist te bemachtigen bij de benjamin meisjes. Die loopt op Duracell batterijen … als u het mij vraagt …

rudy