Verslag veldloop Tessenderlo

12/11/2023 - Tessenderlo (Veldloop)                                       

Tille, Tuur, Ruth en Yorick op het hoogste schavotje!

Met 4x goud, 1x zilver, en maar liefst 7x brons bleven we niet onopgemerkt, daar achter de piste van Tessenderlo, tijdens hun ‘REN veldloop’. Looise is natuurlijk een Limburgse club, maar blijkbaar zit deze cross niet in het z.g.n. Limburgse Cross Criterium (LCC), en dat scheelt hem meteen een serieuze slok op een borrel wat betreft het aanwezig zijn van andere provinciegenoten. Temeer daar op dezelfde dag in Pelt ook een veldloop van onze SACN-collega’s plaatsvond, en deze WEL deel uitmaakt van dat fameuze LCC-criterium. Ja, met de ‘honkvastheid’ van de gemiddelde Limburger in het achterhoofd, moet je er dan niet van schrikken dat slechts … 363 atleten zich inschreven, waarvan maar liefst 114 ROBA’s, dus quasi 1 op de 3 deelnemers. Neem daarbij nog de 101 eigen Looise-atleten, en je weet meteen dat het haast een onderonsje was tussen twee buren, met weliswaar een provinciegrens tussen. Dat neemt niet weg dat het geen zuivere walk-over was, wel integendeel. Bij de pupillen en miniemen hadden we bijvoorbeeld maar 1 winnaar en 3 bronzen plakken, dus het merendeel van de podiumplaatsen verzeilden toch in vreemde handen, zoals Arendonk, Herentals, AC Genk, Geelse AC, AVT, Hulshout, DCLA en natuurlijk het plaatselijke team.

Bij de eerstejaars pupillen konden we al direct de bronzen plak gaan ophalen, en atlete van dienst was onze vlot lopende Lana Dekeyser.

t1
Lana , meteen alert in de startzone, en later op het podium!

Meteen zat ze knap mee vooraan, en zou de top-drie positie niet meer afstaan. Ook Elise Van Esse en Nora Wittevrouw kwamen bijzonder sterk voor de dag, met beiden een puike top-10 plaats, als 6° en 7° aan de meet. Ze hielden netjes hun clubvriendinnen Maxime Van Eycken, 11°, en Stella Lambrechts, 13°, achter zich, en ook Liz Vanderlee, 15°, en Lotte Bensch, 16°, moesten hun meerdere erkennen in het fraaie tempo van Elise en Nora. We zagen trouwens alweer heel veel kinderen passeren in een lange broek, en sommigen zelfs met een extra pull onder de clubtrui , niettegenstaande hun trainer Jo in Diest met handen en voeten had gezegd dit net niet te doen. Vandaar nogmaals een oproep aan de ouders … zolang geen vries, zolang geen lange broek!
Muts en handschoenen bij vriesweer is wel zeer zinvol, omdat je via het hoofd veel warmte verliest, en koude handen onaangenaam aanvoelen, en u mentaal kunnen hinderen. Een lange broek is zuiver extra ‘dood gewicht’, en helpt u niet of nauwelijks tegen warmteverlies. Hier in Tessenderlo was het werkelijk te gek om los te lopen, want het najaarszonnetje was er van de partij, dit in tegenstelling tot Mechelen de dag voordien, waar de paraplu steeds binnen handbereik werd gehouden.

In de wedstrijd voor de 2°jaars pupillen bleek Aïnoa De Pauw ons sterkste meisje, met een 8° plaats, voor Eveline Van der Elst en Lily Salien, die 10° en 11° werden.  Verder in de uitslag legde Paulien De Pelsmaeker beslag op de 16° plaats, voor Hannah Achten, 19°, en Zoë Croimans, die 21° werd.
Toen de jongens van start gingen waren ook daar de lange broeken niet meer te tellen. Mocht Thor Van Tolhuyzen minder stevig ingeduffeld geweest zijn had hij mogelijk zijn 3° positie weten te behouden, want pas naar het einde toe moest hij nog 2 concurrenten laten passeren, en lag de 5° plaats op hem te wachten. Daarmee hield hij nog net de sterk lopende Lorenzo De La Cruz Goethuys achter zich, die mooi 6° werd, voor Bent Van der Wildt, 8°, en Nelis Tuerlinckx, die als 9° binnenliep.
Verder in het pak werd nog broederstrijd geleverd door Lars Daniëls, die als 12° het vijftal Warre Daniëls, Bono Exelmans, Cruz Mertens, Jack Speelmans en Elias Smeyers achter zich wist te houden, die respectievelijk eindigden op de 14°, 15°, 16°, 18° en 19° plaats.  

Bij de 2°j pupillen jongens was het wel bingo, want daar liep Seppe Verheyden op schitterende wijze naar de 3° plaats, en ook Lewis Degeest en Basil De Keersmaecker zaten met hun 4° en 5° stek aardig in de buurt van het ereschavotje. Hun tempo lag net iets te hoog voor Alex Wauters en Joannes Janssens, die als 8° en 12° de meet passeerden.

t2
De bronzen plak komt eraan voor Seppe, mooi moment!!
t3
Lewis, sterk lopend …
t4
Joannes, in volle actie …

Bij de miniemen meisjes verschenen we met 6 enthousiaste atleten aan de start, netjes verdeeld over de 2 jaren. Feline Neefs bleek bij de jongsten over de beste ROBA-papieren te beschikken met plaats 8 als eindscore, voor Roza Vanaudenhove, mooi 10°, en Lien Van Kerckhoven, die als 12° binnenliep.
In de daaropvolgende koers, die van de 2°jaars, maakte onze Tille Willem er een oogstrelende one-woman-show van, door zich meteen op kop te zetten, en via een standvastig hoog tempo de rest te doen kraken. Eén van de slachtoffers was trainingsvriendin Ella-June Slaets, die aanvankelijk durfde mee te schuiven, maar daar halverwege koers de rekening van kreeg gepresenteerd, en wat terug viel, finaal naar de 7° stek. Ook Niemke Hulsmans, die 15° werd, had geen verhaal tegen de overmacht van Tille, geheel vooraan in de koers.

t5
Schitterende zege van Tille !!!

‘Zo’n podiumplaats zie ik ook wel zitten’ moet Tybe Bauwens gedacht hebben, in de koers die volgde op het vertoon van Tille, en hij zette die ‘wilde gedachtegang’ meteen om in puur sportieve daden. Deze knaap van de BETA-kern maakte hier zijn crossdebuut, en dat zagen we ook wel een beetje aan zijn zeer voorzichtige eerste wedstrijdhelft. Maar daardoor kon hij wel al zijn ijzers in het vuur leggen tijdens de finale zone omheen het voetbalterrein, en spurtte hij de rechte lijn in op die zo verhoopte bronzen positie. De knap lopende Daan Aertgeerts, mooi 5°, en Daan Van Esse, hier 9°, weten meteen welk sterk vlees ze de komende weken te bekampen krijgen …

t6
Duim in de lucht … knap gedaan Tybe !!

In de volgende wedstrijd, die van de 2°j miniemen, was het bijna alweer prijs, want onze vriend Lowie Celis kwam amper 3” tekort voor diezelfde 3° plaats. Als vierde binnenlopen is altijd een beetje sneu, en maar liefst 6 ROBA’s waren vandaag in deze situatie. Toch moet Lowie echt oprecht tevreden zijn met zijn zeer mooi optreden hier te midden van die 21 tweedejaars. In dat pak zaten trouwens nog 5 andere auberginetruitjes verscholen, en daarbij was Ferre Weckx met zijn 9° plaats de op één na beste ROBA-loper. Zijn tempo was hier alvast geen haalbare kaart voor zijn clubmakkers Jaan Tuerlinckx, 13°, Mats Smeyers, 17°, Roméo De Pauw, 18°, en Fabian Vandenberghe, die 19° werd.   

In ieder normaal verlopend verslag verwacht u, als aandachtig lezer, nu de belevenissen van onze cadetten en scholieren te mogen aanschouwen, maar daar denken ze in Looise anders over. Daar worden die tussenreeksen immers naar de late namiddag verbannen. Doel van dit alles is om de seniors te laten starten op het ogenblik dat de ouders van de jeugd nog present zijn, en die samen met hun kinderen zo te prikkelen dat ze blijven kijken naar die ‘hoofdkoersen’ van de seniors. Voor het 2° jaar op rij blijkt dit ijdele hoop, een zuiver wishful thinking, want eens de seniors heren van start gingen liep de weide nog sneller leeg dan op andere crossen, met het klassiek schema. De reden ligt voor de hand… de kleintjes en hun ouders verlaten vrijwel meteen het terrein na hun optreden, daar ‘nog wat gaan uitlopen’ immers nog niet in hun draaiboek staat. Integendeel, het is meestal heksen en rennen naar de volgende activiteit. En anderzijds arriveren de ouders van de cadetten en scholieren pas nu, of zelfs nog later, en zijn die meteen bezig met hun toppers in wording, zonder zich met volle aandacht langsheen het circuit te zetten … ook een zeer begrijpelijke reactie. Kortom ‘operatie mislukt’, en afvoeren die handel.
Daarenboven moet het product dat je aanbiedt aantrekkelijk genoeg zijn om dat volk te prikkelen, en met amper 16 seniors heren is dat een haast onmogelijke opdracht, zelfs al loopt daar een blinkende parel tussen die luistert naar de naam Yorick Van De Kerkhove. Beeld u even in dat het team van trainer Dirk op zaterdag naar Mechelen was gegaan, i.p.v. Tessenderlo, dan stonden er nog welgeteld … 8 mensen te trappelen onder het start-spandoek, met langs de zijlijn nog hooguit een dozijn supporters. Haal daar de ROBA-volgers weg, en de pensenverkopers of het team in de dranktent kunnen meteen de ganse boel opdoeken. Neen, gelukkig konden onze eigen volgers zich warm houden aan de verrichtingen van onze jongens zoals een Jef Verlinden en Nico Ceusters, 15° en 16°, die aanvankelijk in mekaars buurt liepen (zie foto), maar na enige tijd moest Nico toch afhaken.  

t7
Nico en Jef, in de extra A-lus…
t8
Yari en Ward …

Halverwege het pak zagen we Daan Coremans en Kobe Delmé meestrijden, maar op 2 ronden van het einde stapte Daan uit met krampen in de zij, terwijl Kobe iets moest inbinden, en zou finishen op positie 12. Zijn broer Ward Delmé liep een tijdje zij aan zij met trainingsmakker Yari Zwart, maar die jonge knaap uit Meensel-Kiezegem bleek in het 2° luik over meer afstandspotentieel te beschikken dan onze halve fond-man Ward, wat dus resulteerde in een 6° en 7° plaats. Gans het peloton bestond uit jonge seniors, met daarbij slecht één man die aan het einde van dit seizoen, september 2024, de seniorslichting vaarwel zegt, om vrijwel zeker meteen furore te maken bij de M-35’ers. We hebben het natuurlijk over Timothy Convents, die hier als 4° de eindmeet passeerde, en dus het leeuwendeel van het aanwezige jeugdige geweld even netjes op hun plaats zette. Ver voor hem en iedereen uit, liep onze coming man bij de seniors, met een stijl waarvan zelfs de grootste atletiekcriticaster moet toegeven … dit is pure ‘atletische esthetiek tussen de linten van het crossparcours… Yorick Van De Kerkhove duwde in ronde één even door, om vervolgens op snelle duurloop-modus de 8125m lange opdracht netjes af te werken. Volgende zondag moet iedere ROBA-fanaat komen opdagen in Hulshout om onze jonge belofte een hart onder de riem te steken, door hem maximaal aan te moedigen.                                                                         

t9
Alle succes voor komende zondag, beste Yorick!

De koers nadien was bevolkt met 22 vrouwen, waaronder 4 juniors, 8 seniors en 10 masters dames. Van bij de start zat meteen onze jonge master Ruth Van Campen mee op kop, en ze zou finaal slechts 1 senior voor zich moeten dulden. In haar eigen master-koers bleef de Molse atlete Wendy Lenaert wel lang in haar spoor zitten, maar Ruth had ondervonden dat in die korte knik-zone in die fameuze A+-ronde ze telkens vlot enkele meters kon pakken, vandaar ook dat ze bij de laatste passage doorheen die korte bergaf-bergop zone haar ultieme jump plaatste, en met succes.

t10
Ruth, onze 3° winnaar van de dag …
t11
Lise, mooi 3° bij de seniors …

Ook bij de seniors vielen we in de prijzen, en daar zorgde Lise Van Casteren voor, door na een mooi gelopen wedstrijd als 3° de meet te passeren, een kleine halve minuut voor trainingsgenoot
Evy Hens, die dus net naast het podium viel. Bij de jonge masters hadden we naast Ruth ook nog Greet Wens, Diziana Vangoidsenhoven en Wendy Vermaelen, en ook zij gaven waar voor hun geld, met respectievelijk een 6°, 9° en 10° plaats. Greet is een nieuwe naam die we snel moeten leren onthouden, en is als mama van een benjamin in onze Diestse kern komen opduiken. Wees ‘welkom’, beste Greet!
Bij de oudere masters was Rita De Vries voor de 2° dag op rij actief, al hoefde ze hier maar aan te komen om de 2° plaats binnen te halen. Haar enige rivale was Karen Peeters van Bonheiden, en dat is natuurlijk een onbegonnen strijd.   

t12
Evy op het favorietenstrookje van Ruth
t13
Rita en Wendy…

In de koers van de juniors heren was er geen kruid opgewassen tegen de demonstratie van Tuur Aerts, zelfs al hield de ACHL-loper Ward Vleugels nog even de schijn hoog, gedurende pakweg 1,5 ronde. Toen duwde Tuur het gaspedaal wat dieper in, op het heuvelend strookje onder de bomen, en begon meteen aan een solorun, die resulteerde in een kloof van 23 seconden. Ondertussen had Thomas Devroye de 3° plaats stevig in handen, zodat we finaal zelfs 2 gasten op het podium hadden staan.  

t14
Dikke proficiat aan Tuur en Thomas! 
t15
Wim blijft schitterend uitpakken!

In diezelfde koers liepen nog 2 van onze M35er’s mee, zijnde DAK-trainer Tom Artoos en Bart Dewil, en zij wisten beslag te leggen op positie 9 en 11, en dat temidden van 19 masters.

Bij de M50-masters droegen zelfs 10 van de 21 atleten ons truitje, en de sterkste onder de clubgenoten was alweer onze krachtig lopende Wim De Pauw, met een knappe derde plaats, zoals bovenstaande foto duidelijk aangeeft. Zonder verpinken gaf hij Chris Wouters, mooi 4°, en Wouter Verbist, fraai 5°, het nakijken, zelfs al gaven deze 2 mannen blijk van conditioneel al meer dan aardig op peil te zitten. Een kleine 12” verder liep Danny Van Bael als 6° binnen, voor ondermeer Jos Derdin, die net als Rita aan een 2° cross toe was op evenveel dagen, en hier strandde op de 8° stek. Trainer Dirk Van Kerkhoven haspelde de 4320m af in 17”47, goed voor positie 11, en hield daarmee Dirk Biscop, 15°, Peter Van De Kerkhove, 16°, en Rudi Strouven, 17°, achter zich.

t16
Chris & Wouter …  Peter en Rudi

Tot slot was het de beurt aan de cadetten, waar beide geslachten 2960m voor de voeten kregen geworpen. Kato Vanstechelman was duidelijk onze beste jonge dame in koers, met een mooie
4° plaats, voor ondermeer Liv Janssen, fraai 7° na een beresterke koers, en Elise Minnart, die karaktervol op positie 17 ging postvatten.
Bij de jongens wist Jarne Rymenants onze laatste podiumplek van de dag uit de brand te slepen, door fraai 3° te eindigen in een zwaar bevochten wedstrijd. Verder in het pak zagen we ook het trio Tobias De Vos, Tijl Vaninbroukx en Bent Artoos bijzonder sterk uitpakken, wat resulteerde in de plaatsen 7, 8 en 9. Lander Bergen, 13°, Thijs Van Haute, 15°, en Tom Vanstechelman, 16°, zochten zeer slim en verstandig meteen hun eigen wedstrijdtempo op, en lieten zich niet gek maken door de clubmakkers voor zich heen. Enkelen van hen zien we komende zondag terug aan het werk in Hulshout, en ook ondergetekende zal daar met potlood en papier aanwezig zijn …

t17
Onze 3  cadetten meisjes,  Kato, Liv en Elise …
t18
Jarne op de bronzen positie … 
t19
Bent & Tijl …

Rudy

Uitslag : zie Atletiekleven

Nog wat sfeerbeelden …

t19
Lotte Bensch - Roza Vanaudenhove - Lien Van Kerckhoven
t20
Tobias De Vos - Fabian Vandenberghe - Roméo De Pauw - nieuwkomer Greet !