Verslag Veldlopen Lebbeke - Lommel

16/02/2020 - Veldlopen van Lebbeke en Lommel

ROBA tekent present ... van Lebbeke tot Lommel

Lebbeke - rijke veldlooptraditie

Lebbeke, een sympathieke Oost-Vlaamse gemeente met ruim 19.000 inwoners, kan bogen op een rijke veldlooptraditie. De veldloop daar in het Land van Dendermonde, was er al aan zijn 64ste editie toe. Naast chocolade (van Barry Callebaut in deelgemeente Wieze) en peperkoek (van Vondelmolen), zet ook de jaarlijkse veldloop Lebbeke lekker op de kaart. Tot voor kort telde de gemeente zelfs twee atletiekverenigingen: AC Lebbeke, opgericht in 1955 en de recentere Lebbeekse Atletiek Toekomst (L.A.T.). Sedert 15 oktober 2019 hebben de twee lokale atletiekclubs hun krachten wijselijk gebundeld en lopen, werpen en springen zij verder door atletiekland als één enkele vereniging: de Koninklijke Lebbeekse Atletiekclub (afgekort LEBB). Niet zonder succes overigens en momenteel met tenminste 700 actieve leden. Ook haar veldloop van 16 februari scoorde behoorlijk, spijts de stevige aanwezigheid op de omloop van dit keer niet Ciara, maar van haar soms krachtige plaagstootjes uitdelende broertje Dennis.
De inbreng van ROBA in de recente veldloop van Lebbeke was eerder bescheiden, maar niet onverdienstelijk. Zo spurtte Samuel VAN ASSCHE bij de pupillen (2010) naar een knappe 14de plaats, op 36 vooral Oost-Vlaamse atleetjes. Broer Isas VAN ASSCHE haalde bij de miniemen van het bouwjaar 2007, als 7de (op 15) ook netjes de eerste helft van het deelnemersveld. Tevredenheid dus ten huize VAN ASSCHE omtrent het familieuitstapje naar Lebbeke.
Bij de scholieren jongens mocht zelfs even van aubergine op het podium worden gedroomd. Het werd voor Mathias EECKHOUT, als 4de, een plaatsje maar net naast dat podium, hierbij wel nog 20 andere dappere scholieren achter zich latend. Geen oneer trouwens, na 4400m maar 24 seconden moeten toegeven op een hoogste schavotje - habituë als Mathis Lievens (VAC) en maar 9 seconden op de 3de, Daan Bostyn (RIEM), voorafgegaan door de evenzeer met podiumhuldigingen vertrouwde Thomas Poppe (AVLO). Mathias EECKHOUT had dit veldloopseizoen al getoond dat hij heelwat in zijn mars heeft, met zijn fraaie 11de plaats (net na Liam DREESEN) in de CrossCup-manche van Mol. Ook voor Mathias duimen we op het BK te Brussel, op een selectieve omloop, in de schaduw van het atomium.

Lommel - ook al aan 52ste editie toe

Een bezoekje aan het Limburgse Lommel loont evenzeer de moeite. De Kempense stad tegen de Nederlandse grens aan, met 34000 inwoners, geldt vandaag als één van de sterkste economische groeiers van Limburg, met de nodige toeristische troeven ook en een fraaie sportinfrastructuur. De lokale atletiekclub, Daring Atletiek Lommel (DALO), telt zo'n 150 atleten met een wedstrijdnummer. DALO tekende op 16 februari voor de 52ste Veldloop van Lommel. Twee van de onzen, Chris WOUTERS en Brecht CUYPERS, schreven er mee aan het wedstrijdverhaal. De wedstrijd voor masters +35 kreeg kleppers aan de start als veelvoudig Belgisch masterkampioen Steven Heemskerk (ATLA), Davy Segers (DCLA ) en Tomas Hendrickx (ARAC). Onze Chris WOUTERS, na zijn 10de stek (M45) in de Vlaamse veldloopkampioenschappen te Rotselaar, mengde zich ook dit keer stevig in de debatten met de beste tien van het 26 koppen tellende deelnemersveld. Het werd een verdienstelijke 7de plaats voor Chris, 2 minuten na de ongenaakbare Heemskerk.
Ook senior Brecht CUYPERS voelde wel wat voor een nadere kennismaking met het Limburgse bronsgroen eikenhout. Na zijn wederoptreden met een puike 6de op 16 te Geel, haalde hij te Lommel de 10de plaats binnen, op 21. Herentalsenaar Thomas Vanoppen won die Lommelse veldloop, met in de voorste gelederen verder ook nog bekende namen als Kevin Schauwaers (ACHL) als 3de, Aalstenaar Simon Meganck als 4de, Arne Agten (VMol) als 5de en de ADD-atleet met BETA-roots, Bram Eeckhout (ADD) als 7de.
Onze ROBA-boys Chris en Brecht mogen tevreden op hun uitstapje naar atletiekminnend Limburg terugblikken. Hopelijk hebben zij bij de prijsuitreiking even kunnen proeven van een schuimend glas Loemelaar, een Lommelse tripel die perfect matcht met een Lommels chocolaatje. Hoogstwaarschijnlijk wordt de grondstof chocolade voor die Lommelse lekkernij aangeleverd door de wereldspeler ter zake, Barry Callebaut uit ... Lebbeke  (Wieze). Zo ziet u maar, op 16 februari jl. tekende ROBA lekker present, van ... Lebbeke tot Lommel!

Raymond