Verslag veldloop Wespelaar - Deel 1

4/12/2022 - ‘ROBA-veldloop’ kern HERA - Wespelaar

Deel I : ROBA-jeugd laat zich gelden!!           

wesp1
Een alleszeggende foto … HERA-voorzitter Hans Storms zag dat het goed was!  (Foto Elias)

Op de 69° editie van de veldloop van onze HERA-kern waren 843 atleten vooraf ingeschreven, en daarmee lieten we de concurrentie van Oudenaarde, 811 lopers, Arendonk, 438, en Bree, 411, netjes onze enkels en hielen zien. Van die 843 enthousiaste inschrijvers bleken er maar liefst … 385 onze kleuren te dragen, en ook onze naaste buren van Leuven deden met 118 wit-rode truitjes een aardige duit in het zakje. VAC, OEHalle en Sparta Vilvoorde hadden respectievelijk 36, 35 en 34 atleten in hun tentje staan, en Bonheiden scoorde als eerste niet Vlaams-Brabantse club, door met exact 30 lopers een tegenbezoek te brengen. De grootste concurrent van onze HERA-cross zijn … wijzelf, met onze CrossCup-manche in Diest, want net als wij gaan de andere clubs geen 2 maal éénzelfde vereniging ‘belonen’ met hun aanwezigheid. Zo zullen onze oostelijke buren uit Tessenderlo met heel wat meer atleten dan 15 stuks, hun cijfer in Wespelaar, verschijnen in de ‘Halve Maan’ bijvoorbeeld, en ook voor onze vrienden van Tienen is de afstand dan een stuk korter. Maar dat weten we, en die meer dan 800 deelnemers geeft aan dat deze klassieker onder de Vlaams-Brabantse veldlopen, volgend jaar … 70° editie, nog steeds zijn bestaansrecht kent.

De ouderen onder ons herinneren zich nog perfect de zware modderstroken in het mooie park van de familie de Spoelberch, waar we tot en met 2007 onze tenten mochten opslaan, om nadien te verhuizen naar een circuit, pal in de nabijheid van de sporthal en de aanpalende voetbalterreinen. Zuiver afgaande op het aantal deelnemers bleek dat geen gesmaakte transfer, want we zakten weg van een kleine 750 deelnemers in het adellijk park tot jaar na jaar minder dan 500 koppen, met als absoluut dieptepunt in 2010, toen slechts … 390 atleten in de uitslag verschenen. In 2017 werd dan wederom uitgeweken, ditmaal naar de in de buurt liggende evenementenweide, en in 2019 werd de kaap van de 800 deelnemers gelukkig alweer overschreden. Natuurlijk zaten we in die periode nog met onze 2° cross, amper enkele kilometers verder, aan het meer in Rotselaar, waardoor de ‘interne concurrentie’ uiteraard nog een fameus niveau hoger lag.

Maar keren we terug naar onze 69° organisatie, waar Hera-voorzitter Hans en zijn team met enkele bijzonder gesmaakte nieuwigheden voor de pinnen kwam. Via een elektronisch infobord en verscheidene spandoeken konden we naast de sponsors ook nog wat extra info genereren (zie foto), en via de niet aflatende energie van bestuurslid Elias Fivez stond er een podiuminfrastructuur ingeplant die we alleen kennen vanuit de diverse Vlaamse wielerklassiekers.
wesp2

wesp3
 
Vandaar dat we niet geaarzeld hebben om voor de jongsten onder de ROBA’s, na de opwarming, er een groepsfoto af te werken, wat door de mama’s, papa’s en andere supporters bijzonder werd gesmaakt.  
Ook voor dit artikel is dit een zeer handige intro, want het is natuurlijk echt onbegonnen werk om 385 namen in een verslag uitvoerig aan bod te laten komen, zeker al niet bij de Kangoeroes en Benjamins, waarvan zoals u weet nooit een uitslag wordt gemaakt, daar iedereen ‘winnaar’ is.

Onze jeugdcel, onder leiding van Paul, had de taken weer netjes verdeeld, en dat was gezien de toeloop van al dat jonge geweld geen overbodige luxe. Zo lag de opvang van de kangoeroes in handen van Lien Andries, Roos Van den Broeck en Evy Jacobs, die na hun duidelijk zeer leuke opwarming ook meteen te vinden waren voor die groepsfoto.
Ziehier de foto’s van onze kangoeroe meisjes en jongens, die stuk voor stuk fraai voor de dag kwamen. We hoorden van achter het lint overduidelijk vele voornamen aanroepen worden, aanmoedigingen die trouwens overduidelijk meer dan verdiend waren.
wesp4

wesp5
    
Ook onze Benjamins konden natuurlijk alweer rekenen op steun van onze jeugdtrainers, zijnde Jo Wittevrouw en Katleen Heiremans, alsook Kamiel en Thias Van Rompaey, plus Jonas Eelen, waarvan sommigen ook de rol van voorloper op zich namen. 63 meisjes stonden op de inschrijvingslijst, en bij de jongens werd met 113 knapen zelfs de kaap van de 100 deelnemers gepasseerd.
Heel wat van die toekomstige kampioenen droegen onze clubkleuren, en ook zij verschenen als voor hun wedstrijd op het erepodium, voor de groepsfoto.
wesp6 
wesp7 
Aan de wijze waarop de kinderen serieus ‘ingeduffeld’ waren, kan je merken dat de weergoden zorgden voor gelukkig droog, maar wel behoorlijk koude omstandigheden. De noordoostenwind zorgde voor een gevoelstemperatuur van om en bij het vriespunt, en naarmate de dag vorderde nam de wind ook nog toe op die grote open vlakte.      

Bij de jongste pupillen meisjes hadden we maar liefst 28 aubergine-loopsters onder de 45 deelnemers, en Martha Roelens was er onze sterkste jonge dame, met een uitstekende 6° plaats

wesp8
Martha, beresterk lopend, lid van onze HERA-kern!

Ook Eveline van der Elst mag trotsvol terugblikken op haar top-10 plaats, want zij passeerde als 9° de finishlijn, met in haar zog Janne Buyl, 12°, Paulien De Pelsmaeker, 14° en Julie Van Loo, die we als 15° in de uitslag terug vinden. Van positie 19 tot en met 29 was het al ROBA wat de klok sloeg, en ook van plek 31 tot en met 38 flitste er alleen maar de auberginekleur door de lens van de aanwezige ROB-TV journalist. Voor de exacte uitslag verwijzen we graag naar de link van ‘atletiek nu’, geheel onderaan dit artikel.

wesp9
ROBA’s, ROBA’s en nog eens ROBA’s … in alle koersen hetzelfde beeld … (foto Jo)
Hier bijvoorbeeld Elisa Moeurs, Nora Pieck, Fynn De Houwer en Olivia Geskens in volle actie!

Ook bij de 2° jaars pupillen meisjes stonden we met 22 ROBA’s (zie diezelfde einduitslag) aan de startlijn, en dat op een totaal van 40 atleetjes. Maar liefst 5 van hen wisten zich in de top-10 te positioneren, zijnde Annabel Stroobants, knap 10°, Louise Hoornaert, 8°, Jenthe Verschuere, 7° en Mila Tutenel, die fraai als 5° de finishlijn passeerde. Geheel vooraan was Lenthe Nijs alweer heer en meester over het ganse gebeuren, niettegenstaande ze werd gehinderd door een ‘steek’ in haar zij, zoals ze enthousiast en zonder verpinken mededeelde aan de ROB-TV reporter. Diezelfde cameraman zou even later nog een 2° topper van onze DAK-kern voor zijn scherm krijgen, zijnde Olivier Hye, die na zijn zeges in Tessenderlo en Vilvoorde, hier voor een ‘drie op drie’ zorgde. Vooral het ‘overwicht’ dat hij tentoonspreidt is ronduit indrukwekkend, om het in wielertermen uit te drukken … ‘de rest stond niet op de foto’…     

wesp10
Olivier, niet alleen snelle benen, maar ook nog een vlotte tong! (Foto Jo)

Onder die … ‘rest’ van 42 lopers zaten nog 17 andere ROBA-knapen (zie uitslag), waarvan er drie net buiten de top-10 vielen, zijnde Louiz Claessens, die 11° werd, voor Jules Verstreken, 14° en Basiel De Keersmaecker, die als 15° binnenliep.

wesp11
Gezamenlijke opwarming pupillen jongens … (foto Jo)

1 koers verder, bij de 2° jaars pupillen, was een HERA-jongen onze sterkste ROBA-boy, en voor die opdracht mochten we gaan aankloppen bij Lasse Peeters. Die 3° eindplaats van vorige week in Kortenberg proefde blijkbaar naar meer, want ook hier voor eigen volk wist Lasse diezelfde knappe podiumplaats binnen te halen, en dat na en zeer fraai gelopen race. Onze Diestse knaap Astor Maes finishte beresterk, wat hem positie 9 opleverde, en daarmee 18 clubvrienden het nakijken gaf, ondermeer Flor Vercammen, 11°, en Daan Aertgeerts, die beslag legde op de 12° plaats.

Daar onze vaste fotograaf Sven spijtig genoeg niet van de partij kon zijn hadden onze HERA-vrienden beroep gedaan op de bevriende fotograaf Mathew Breyssem, die zuiver uit sympathie, gratis en voor niets wat atleten op beeld vastlegde, zoals Lasse Peeters hieronder, met het nummer 128.

wesp12
(Oprechte dank aan fotograaf Mathew, voor de spontane medewerking !)

Tot slot van dit eerste verslag, nog de 4 koersen bij de miniemen, waarbij we vooral de vlotte zege van ons BETA-meisje Joke Tytgat bij de 2° jaars onthouden, en de knappe 3° stek van plaatselijke atlete Kaat Deckers, en dat na een bijzonder sterk bevochten wedstrijd. Joke muisde er zeer snel vandoor, en geen van de 30 loopsters was bij machte om haar ook maar één strobreed in de weg te leggen. Ook Liv Jansen, die knap 6° werd kan trotsvol terugblikken op een meer dan geslaagde race.

Bij de eerstejaars meisjes wisten Elle-June Slaets en Tille Willem een puike top-10 plaats uit de brand te slepen, door als 7° en 8° naar de meet te spurten. Ook Milla Mergaerts, 15°, Marie Verheyen, 16°, en Mila Steegmans, 20°, mochten met opgeheven hoofd de evenementenweide verlaten.

Spijtig genoeg doen ze dit allemaal iets te massaal, en vooral … veel te vroeg … Tegen dat de cadetten jongens aan het lopen waren had de helft van de toeschouwers de weide al verlaten, en bij de passage van de seniors en masters liep er slechts hier en daar nog een verdwaalde toeschouwer rond … Niet dat dit elders …  ‘anders’ is, alleen valt dit op deze zeer grote open grasruimte pijnlijk sterk op …

Gelukkig wisten onze jongens miniemen ons nog zeer fraai te begeesteren, met hun uitstekende prestaties, waarbij we vooral  terugdenken aan die uitstekende 4° stek van Woud Didden bij de eerstejaars, voor ondermeer Lucas Demey, mooi 9° en nog 23 andere clubgenoten, die puik voor de dag kwamen (zie uitslag ‘atletiek nu’). Bij de 2° jaars konden we 12 ROBA-gasten (zie uitslag) in stelling brengen, en maar liefst 4 daarvan vochten een schitterende sportieve strijd uit binnen de top-10 rang. Tobias De Vos leek een tijdlang onze sterkste man in koers, maar finaal moest hij als 6° loper het hoofd buigen voor Lias Van Alsenoy, finaal 5°, en Milo Caers, die zeer sterk finishte, en slechts 3 man voor zich moest dulden. Lander Bergen kwam iets verder mooi als 9° over de meet.

wesp13
Onze 2° jaars miniemen, aan het einde van hun opwarming …   (foto Jo)

 

wesp14
… en de vele mama’s en de papa’s op het binnenterrein …  (foto Jo)

Morgen deel II, met een terugblik op de koersen van cadet tot en met master …

rudy